Derfor er europæiske aktier interessante!

Man kan spørge sig selv hvorfor danskerne igen ”vælter” ind i aktiemarkederne. Er det fordi de tænker på Gordon Gekko’s ”Greed is Good” eller er det fordi vi som private oplever, at det er svært at få et renteafkast på bankkontoen eller i obligationsmarkedet?
Jeg tror på det sidste.

For at få gang i væksten har de fleste store centralbanker sænket renterne til omkring nul procent og når renten falder plejer aktiemarkederne at stige. Det har været tydligt i USA, Kina, Japan og mange Europæiske lande. Samtidig oplever vi i år en pæn stigning i dividendeudbetalingerne – se bare på A.P. Møller og Chr. Hansen’s store udbetalinger til aktionærerne.
Derfor er det jo ganske forståeligt, at også private investorer flytter flere af deres midler over i aktiemarkedet. Er det så for sent at investere i aktier?
Det mener jeg ikke det er, hvilket bla skyldes min tro på, at vi fortsat kan se en stigning i den globale vækst.
Et godt eksempel er udviklingen i USA, hvor vi de sidste 3-5 år har set en kraftig udpumpning (QE: Quantitative Easing) af penge fra Fed (nationalbanken) til investeringer og forbrug. Væksten (BNP) i USA for 2015 forventes at blive over 3%, ledigheden er faldet markant samtidig med, at lønningerne er begyndt at stige. Dette har løftet det privat forbrug, hvilket også er blevet hjulpet af pæne ejendomsværdistigninger.

De sidste 30 år har jeg oplevet at Europa altid er 3-5 år efter væksten i USA og det er også det vi ser nu. Den Europæiske Central Bank (inkl Nationalbanken) har langt om længe nu ”kopieret” USA og sænket renten til omkring 0% samtidig med at man ”pumper” penge ud i Euro-landene for at skabe vækst.

Hvad kan det så betyde for de europæiske aktiemarkeder?
Flere af de store globale aktører i aktiemarkederne forventer, at USA vil starte med at hæve renterne i marts 2016 når væksten og inflationen er steget yderligere, men at den europæiske centralbank (sikkert incl den danske nationalbank) først vil gøre det i december 2019.
Har de ret – og det tror jeg – er der stor chance for, at de europæiske aktiemarkeder, de næste 3-5 år, vil stige markant (inkl markedsvolatilitet selvfølgelig) og det samme vil ejendomspriserne.
I dag fredag diskuterer vi bla dette i ”Millionærklubben” på TV2 News kl 17.10.

One response to “Derfor er europæiske aktier interessante!

  1. Europa er fint nok em hvorfor ikke nogen ETFer ? Når man er kommet over Storebælt findes også en del ETFer i USA samt i Kina,
    Vanguard er nok en af de bedre, Bankerne hader dem, de får ingen fortjeneste og desværre er de fleste 100% forbudt i pensionsordninger, vist noget fra EU. Handelshøjskolen, der hedder noget på engelsk, anbefaler også ETFer i stedet for investeringsforeninger.
    Saxo kan finde nogen, dog ikke kinesiske end ikke Tracker Fund fra HK.. Nordnet kan intet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *