Turbulente markeder ender stærkt – hvor skal de hen i 2015?

Hvilken afslutning på aktiemarkederne! – Ugen op til juleaften føltes det nærmest som om julemanden kom med gaver til fondsbørserne i Asien, Europa og ikke mindst i USA, hvor DOW havde den største endagsstigning i 2014.
2013 var et fantastisk aktieår og det fornemmede jeg også i slutningen af 2013, at 2014 ville blive. Lytterne af Millionærklubben vil også kunne huske, at jeg hele tiden har ment, at de ledende aktiemarkeder ville slutte højere når året var ovre. Hvor er vi så her et par dage inden det nye år?
Amerikanske S&P 500 er oppe med over 15 pct, Nikkei 225 er steget med 11 pct og Shanghai er steget med hele 54 pct! Bloomberg European 500 Index er oppe med over 8 pct og når vi taler Europa er det Danmark’s OMX 20 i front med en stigning på over 23 pct – fantastisk!!

Var det så lige det aktiemarked jeg havde regnet med i 2014? – ikke helt!

Året har været fyldt med overraskelser – mange negative – som har skabt stor volatilitet.
I marts/april skabte usikkerheden om global vækst et markant aktiefald i de mindre og mellemstore vækstselskaber, et fald mange af disse aktier har lidt under det meste af året. Samtidig blev investorerne nervøse over Rusland/Ukraine konflikten, der bla stoppede en større eksport af varer fra Europa til Rusland. Dette og fornyet uro i Mellemøsten fik over sommeren olieprisen til at stige til sit højeste samtidig med, at mange aktiemarkeder faldt i juli, hvorefter de igen steg i august. Giver det lige usikkerhed og volatilitet!

Med en sådan geopolitisk usikkerhed blev selv jeg nervøs, da vi fik det voldsomme aktiefald i oktober måned. Det, der gjorde, at jeg stadig så positivt på aktiemarkederne var de fortsat stærke nøgletal fra USA samt de ledende centralbankers fokus på at skabe vækst – eller som jeg lærte i 1987: ”Don’t fight the central banks!”.
Jeg har set det før, og nu igen – USA er 5 år foran Europa, når det kommer til økonomisk genopretning. USA har igen stærk vækst og en stærk dollar, hvilket burde gavne Europæisk eksport til de amerikanske forbrugere.
Siden september er energipriserne faldet markant, hvilket på den korte bane har skabt usikkerhed hos investorerne. Ser vi derimod lidt fremad, kan de lave energipriser give yderligere positiv vækst i de lande, der må importere energi. Det er selvfølgelig positivt for de asiatiske lande, heriblandt Kina, Indien og Japan, men også for Europa.
Interessante temaer for 2015 kan derfor være: Hvem gavner lave oliepriser?, Hvem vil nyde godt af en stærk USD?, Mobile Payments, Europæisk vækst og dens vindere, Asien, Healthcare, Tech, Media and Telecom.

Hvor skal vi hen i 2015?

Det amerikanske aktiemarked har i år været meget stærkt med DOW på all-time-high. Vi er mange, der havde håbet Europa ville performe bedre i år, men usikkerheden og volatiliteten har været voldsom – det sagt, så ser selv de europæiske markeder ud til at lukke positivt i år. Jeg tror 2015 bliver et godt aktieår og et år, hvor det bliver nemmere at være aktiv investor end året, der gik. Fokus bør være på Europa, Kina og Japan og selvfølgelig USA.
Den 2. Januar 2015 vil jeg i Millionærklubben, Radio24Syv præsentere mit forslag til en global aktieportefølje, der vil indeholde selskaber fra ovennævnte lande.
I ønskes alle et fantastisk nytår

One response to “Turbulente markeder ender stærkt – hvor skal de hen i 2015?

  1. Der er rigtig mange dommedagsprofetier i øjeblikket men er helt enig med din betragtning omkring USA’s økonomi og centralbankerne. Dog tror jeg at du mener 2. januar 2015 og ikke 2012!
    🙂 kunne ikke lade være! Fedt at du dyster med i Danmarks bedste radio program!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *